Pekefingeren fungerer dårlig

Dette debattinnlegget ble trykket i Aftenposten 21.03.2018. Det er en ekstrem kortversjon av innlegget "Pekefingeren fungerer dårlig, Anki som ikke ble trykket.

Ungdommer vil fortsette å sende nakenbilder til hverandre, Anki Gerhardsen.

Det er gjennom seksualitetsundervisningen og i undervisningen om nettvett ungdommene må få beskjed om farene ved å laste opp og ved å dele bilder. De må få kjennskap til lovverket og at mange er blitt dømt for å ha delt bilder av nakne mennesker under 18 år.

Både Helsesista, Tale Maria Krohn Engvik, og Sex og Samfunns, Tore Holte Follestad, trekker frem hvor viktig det er ikke å bruke pekefingeren. Bruk av pekefinger knytter det å ta bildene i utgangspunktet til skam og det blir et tabutema mellom foreldre og ungdom eller mellom lærer og elev. Det øker den opplevde kostnaden med å komme til oss voksne når situasjonen er blitt vanskelig.

Vi må innse at digitale nakenbilder er kommet for å bli. Å bruke pekefingeren vil redusere sjansen for at de kommer til oss rundt dem om noe går galt. Det reduserer mulighetene for å kunne hjelpe og støtte ungdommene. Så får vi sørge for å fortelle og forklare de potensielle konsekvensene og legge til rette for refleksjon rundt både billeddeling, generelt om nettvett og grensesetting. Først når vi hjelper ungdom til å ta bevisste og reflekterte valg, kan vi sørge for at færrest mulig blir rammet av negative konsekvenser av billeddeling.

Christian Lomsdalen
Christian har misforstått blogging, men skriver mye. Stort sett om skole, politikk, religion, eller teknologi. Grunnleggende nerdete, og feminist, ateist, og humanist.
Mine Innfall, Lomsdalen.im